Pazartesi, Mart 13, 2006
KALBURABASTI
Kalburabastı, Girit'li olan kayınvalidemin, en sık yaptığı şerbetli tatlılardan biri. Eskiden küllü su ile yaparlarmış ve tabii halis zeytinyağıyla. Şimdi de zeytinyağı ile yapıyorlar ama kabartma tozu icat edildi, küllü su tarihe karıştı.
Malzemeler
2,5-3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz
Yarım su bardağı su
1 su bardağı zeytinyağı (Bizim Ege'den getirdiğimiz zeytinyağı köy sızması olduğu için biraz fazla zeytin kokuyor, ben ayçiçek yağıyla karıştırarak kullanıyorum)
Şerbeti için;
2,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
Yapılışı
Şerbet için şeker ve su kaynatılır. 5 dakika kadar kaynayınca limon suyu ilave edilip, soğumaya bırakılır. Hamur malzemelerinin hepsi karıştırarak, yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp rendeye bastırılır ve arasına ceviz koyarak kapatılır. Tepsiye dizilip, 180 derecede iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca üzerine soğutulmuş şerbet dökülür. Tepsinin üzerini 10 dakika kadar kapatıp daha sonra açarak şerbeti çekmesi beklenir.
Sevgili Şaziye ,
YanıtlaSilGüzel bir tarif, bende kalburabastı yapıyorum eşim seviyor çünkü şuruplu tatlıları, benim tarifte
2 su bardağı un
1/3 su bardağı maden suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
kullanılıyor, aşağı yukarı aynı tarif, , kalburabastının birde margarinli versiyonu var, böyle tarifler hiç olmazsa daha tolere edilebilir geliyor bana.
Sevgilerimle...
Aslı, madensuyu kullandığın zaman kabartma tozu kullanmıyorsun değil mi, yeterince kabarıyormu? Eğer yeterli geliyorsa bir dahaki sefere öyle deneyeyim.
YanıtlaSilTeşekkürler yorumun için, sevgiler.
Merhaba Saziye,
YanıtlaSilBu tarifi sadece aycicek yagi kullanarak yapsak olur mu, acaba? Neden zeytinyag kullaniliyor?
Sevgiler...
Ayçiçek yağıyla da olur tabii, ben tarifin orjinali öyle olduğu için, bir de -sağlık açısından- mümkün olduğunca zeytinyağı kullanmaya çalıştığım için öyle yazdım.
YanıtlaSilTekrar marhaba Saziye,
YanıtlaSilKalbura bastiyi dun aksam denedim. Ben de zeytin yag ve cicek yagini karistirdim. Yerken zeytin yag tadini hissedilyordu ama cok hosumuza gitti. Bir de oldukca yumusak olmustu. Yumusaklik dogru kivami tuturdum anlamina geliyor mu? Boyle lezzetli ve pratik bir tarifi bizlerle paylastigin icin cok tesekkurler. Kalbura basti favori tariflerimden biri oldu:))
Sevgiler...
Pıtırcığım, beğendiğine çok sevindim, afiyet olsun. Bu tatlının hamurunu yumuşak yaparsan, pişen tatlı da yumuşak oluyor, un miktarını arttırıp, sert bir hamur yaparsan, tatlı da biraz kıtır oluyor. (Ama sert hamurun şerbeti çekmesi biraz zor, içinin kuru kalma ihtimali var.) Zevke göre yapılabilir.
YanıtlaSilmerhaba sazıye gecen gun bende yaptım.bızım ana tatlılarımızdan bırı zaten bılırsın.ben ıcıne fındık ezmesı koydum degısık ve gusel oldu.denenebılır. sevgılerımle.....
YanıtlaSilÖzlem cim, fındık ezmelisi orjinal olmuştur, ellerine sağlık, sevgiler.
YanıtlaSilmerhaba, dün kalburabastı tarifini denedim. Şimdiye kadar yediğin en güzel kalburabastı diyebilirim. Sade ve lezzetli bundan iyisi can sağlığı. Ayrıca çok teşekkürler bu tarifi paylaştığın için.
YanıtlaSilSaygılar...
Meral.
LERZAN :Ben yıllardır 2 su bardağı (z.yağ,mısırözü yağ,tereyağ karışımı) ve 1 su bardağı yoğurt, kabartma tozu aldığı kadar un tarifini uyguluyorum. Birde sizinkini deniycem. Benim ki de harika oluyor tavsiye ederim. Sevgiler.
YanıtlaSilmeraba ben özlem en sevdiğim tatlılardandır kalburabastı.tarifler farklı olsada tatları ortak özelliktendir sanırım.bende yoğurtlu yapıyom
YanıtlaSilrahmetlı halam gırıtlı kızıydı bu tatlıyı nefıs yapardı bayramları ıple cekerdık sızın tarıf te ona cok yakın bır tarıf yatım nefıs oldu hepımızın elıne saglıkk
YanıtlaSilIyi bir site teşekkürler.
YanıtlaSil