Pazartesi, Mart 13, 2006

KALBURABASTI


Kalburabastı, Girit'li olan kayınvalidemin, en sık yaptığı şerbetli tatlılardan biri. Eskiden küllü su ile yaparlarmış ve tabii halis zeytinyağıyla. Şimdi de zeytinyağı ile yapıyorlar ama kabartma tozu icat edildi, küllü su tarihe karıştı.

Malzemeler

2,5-3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz
Yarım su bardağı su
1 su bardağı zeytinyağı (Bizim Ege'den getirdiğimiz zeytinyağı köy sızması olduğu için biraz fazla zeytin kokuyor, ben ayçiçek yağıyla karıştırarak kullanıyorum)

Şerbeti için;
2,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı

Şerbet için şeker ve su kaynatılır. 5 dakika kadar kaynayınca limon suyu ilave edilip, soğumaya bırakılır. Hamur malzemelerinin hepsi karıştırarak, yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp rendeye bastırılır ve arasına ceviz koyarak kapatılır. Tepsiye dizilip, 180 derecede iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca üzerine soğutulmuş şerbet dökülür. Tepsinin üzerini 10 dakika kadar kapatıp daha sonra açarak şerbeti çekmesi beklenir.

13 yorum:

  1. Sevgili Şaziye ,
    Güzel bir tarif, bende kalburabastı yapıyorum eşim seviyor çünkü şuruplu tatlıları, benim tarifte
    2 su bardağı un
    1/3 su bardağı maden suyu
    1 çay bardağı zeytinyağı
    kullanılıyor, aşağı yukarı aynı tarif, , kalburabastının birde margarinli versiyonu var, böyle tarifler hiç olmazsa daha tolere edilebilir geliyor bana.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Aslı, madensuyu kullandığın zaman kabartma tozu kullanmıyorsun değil mi, yeterince kabarıyormu? Eğer yeterli geliyorsa bir dahaki sefere öyle deneyeyim.
    Teşekkürler yorumun için, sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Saziye,
    Bu tarifi sadece aycicek yagi kullanarak yapsak olur mu, acaba? Neden zeytinyag kullaniliyor?
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Ayçiçek yağıyla da olur tabii, ben tarifin orjinali öyle olduğu için, bir de -sağlık açısından- mümkün olduğunca zeytinyağı kullanmaya çalıştığım için öyle yazdım.

    YanıtlaSil
  5. Tekrar marhaba Saziye,
    Kalbura bastiyi dun aksam denedim. Ben de zeytin yag ve cicek yagini karistirdim. Yerken zeytin yag tadini hissedilyordu ama cok hosumuza gitti. Bir de oldukca yumusak olmustu. Yumusaklik dogru kivami tuturdum anlamina geliyor mu? Boyle lezzetli ve pratik bir tarifi bizlerle paylastigin icin cok tesekkurler. Kalbura basti favori tariflerimden biri oldu:))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Pıtırcığım, beğendiğine çok sevindim, afiyet olsun. Bu tatlının hamurunu yumuşak yaparsan, pişen tatlı da yumuşak oluyor, un miktarını arttırıp, sert bir hamur yaparsan, tatlı da biraz kıtır oluyor. (Ama sert hamurun şerbeti çekmesi biraz zor, içinin kuru kalma ihtimali var.) Zevke göre yapılabilir.

    YanıtlaSil
  7. merhaba sazıye gecen gun bende yaptım.bızım ana tatlılarımızdan bırı zaten bılırsın.ben ıcıne fındık ezmesı koydum degısık ve gusel oldu.denenebılır. sevgılerımle.....

    YanıtlaSil
  8. Özlem cim, fındık ezmelisi orjinal olmuştur, ellerine sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. merhaba, dün kalburabastı tarifini denedim. Şimdiye kadar yediğin en güzel kalburabastı diyebilirim. Sade ve lezzetli bundan iyisi can sağlığı. Ayrıca çok teşekkürler bu tarifi paylaştığın için.
    Saygılar...

    Meral.

    YanıtlaSil
  10. LERZAN :Ben yıllardır 2 su bardağı (z.yağ,mısırözü yağ,tereyağ karışımı) ve 1 su bardağı yoğurt, kabartma tozu aldığı kadar un tarifini uyguluyorum. Birde sizinkini deniycem. Benim ki de harika oluyor tavsiye ederim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. meraba ben özlem en sevdiğim tatlılardandır kalburabastı.tarifler farklı olsada tatları ortak özelliktendir sanırım.bende yoğurtlu yapıyom

    YanıtlaSil
  12. rahmetlı halam gırıtlı kızıydı bu tatlıyı nefıs yapardı bayramları ıple cekerdık sızın tarıf te ona cok yakın bır tarıf yatım nefıs oldu hepımızın elıne saglıkk

    YanıtlaSil