Çarşamba, Ocak 18, 2006

EV YAPIMI PEYNİR


Uzun yıllar şehir merkezinde yaşadıktan sonra Maşukiye'ye yerleşip, köy hayatı yaşamaya başlayan bir tanıdığım vermişti bu tarifi. Benimde yolum o tarafa düştüğünde süt alıp, yapıyorum. Sütü pişirdikten sonra 1-2 gece buzdolabında bekletip üstteki kaymağını alıyorum. Kahvaltıda bal ile çok güzel oluyor, kalan sütüde peynir yaparak değerlendiriyorum. Fotoğrafta gördüğünüz 2,5 litre sütten çıkan peynir, yarım kg kadar. Bir kase de kaymak aldım tabii.


Malzemeler
2,5 litre süt
Yarım çay bardağı limon suyu (küçük kahveci bardağı ile)
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı
Sütü kaynatıp, soğuttuktan sonra 1-2 gün buzdolabında bekletip, üzerindeki kaymağı alıyoruz. (kaymak sevmeyenler sütü kaynattıktan sonra hemen peynir yapabilirler)
Kalan sütü tekrar ısıtıp, kaynamaya başlayınca limon suyunu hızlı bir hareketle içine döküp bir iki kez karıştırıyoruz.( limon suyunu önce bir bardağa sıkıp, aniden tencereye eklemek önemli, azar azar dökünce peynir oluşmayabiliyor)
Peynir çökeltisi oluşup, sarı suyu görününce altını söndürüp, tuzunu ekliyor ve soğumaya bırakıyoruz. İyice soğuduktan sonra süzgece döküp süzüyoruz. Süzülen su hamurişlerinde kullanılabilir. Hatta dün ekmek yaparken su yerine peynir suyu kullandım daha besleyici olsun diye.

8 yorum:

  1. Merhaba
    Tarifiniz ilgimi çekti. Ben de ilk fırsat bulduğumda denemek isterim. Sormak istediğim bir şey var, yapılan peynir krema, lor kıvamında mı oluyor? Tuz konulmazsa tatlı lor olarak kullanılabilir gibi geldi. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba İpek, ziyaretin ve yorumun için teşekkürler.
    Evet, lor kıvamında oluyor. Ben kahvaltıda yemek için yapıyorum, başka bir şekilde kullanmadım, ama tatlı lor olarak da kullanılabilir zannediyorum. Denersen bana da yaz olur mu?
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Saziye,
    Ben de uzun zamandir lor peyniri yapmak istiyordum. Belki duymussundur damla sakizli lor peynirli kurabiyeleri...Yurt disinda yasadigim icin maalesef loru bulma olasiligim yok gibi. Tarifini deneyecegim. Tesekkurler... Bu arada siten de cok hos, guzel tarifler veriyorsun. Gecenlerde de yogurtlu havuc salatini denedim, cok guzel oldu.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Pıtırcık,
    Umarım bu tarirle yapılan peynir lor olarak kullanımda işine yarar, İpek'e de söylediğim gibi ben sadece kahvaltıda yemek için yaptım. Kullanırsan bana da yaz lütfen. Tariflerimi beğendiğine sevindim. Böyle paylaşımlar beni mutlu ediyor ve mutfağımda daha keyifle yemek yapıyorum. Teşekkürler, selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Şaziye Hanım.Bloğunuzu inceliyordum ve bu tarifiniz çok ilgimi çekti.Biz süte limon sıktıktan sonra dibinde oluşan katı kısma KESMİK diyoruz ve güllaç yaparken kullanıyoruz.Çok lezzetli olur.Tarifi bloğumda,incelemek isterseniz http://www.beyhan.ile.biz

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Beyhan, sitene hemen bakacağım, kesmik ve güllaç değişik bir tarif olsa gerek.

    YanıtlaSil
  7. Köyde amcamlarda kendi peynirlerini kendileri yapıyorlardı.Ama 7 kilo sütten 1kg peynir çıkıyormuş ve çok zahmetli onlar artık marketten alıyorlar.

    YanıtlaSil
  8. Şehnaz'cığım, onlar hazır satılan peynirler gibi peynir mayasıyla yapıyorlardır, o biraz zahmetli olur gerçekten, salamura yapmak falan gerekiyor mayalı peyniri.

    YanıtlaSil