Pazar, Aralık 11, 2005
BOHÇA BÖREK
Bu börek bildiğimiz tek porsiyonluk bohça böreğinden biraz büyük, sekiz porsiyon birarada.
Yufkalar bütün olarak katlandığı için fazla zaman almıyor, pratik bir börek. Birkaç aşamada katlandığından katlama şekillerini tek tek resimledim. İnşallah kolay anlaşılabilir.
Malzemeler
3 yufka
2 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağ
Yarım çay bardağı su
yarım çay kaşığı tuz
200 gr az yağlı beyaz peynir
susam
Yapılışı
Yumurta, sıvıyağ, eritilmiş tereyağ ve tuz bir kapta çatalla çırpılır. Yufkalar, aralarına bu karışımdan sürülerek üstüste dizilir. En üstteki yufkayada karışımdan sürülür. Ortasına peynirin yarısı konur. Yufkalar bir kenarından tutularak ortaya kadar katkanır. Karşı kenarınıda aynı işlem uygulanır. Katlanmayan diğer iki kenarda aynı şekilde ortaya kadar katlanır. Yufkalarımız büyük bir kare haline geldi. Ortasına peynirin kalanını koyup, köşeleri ortaya gelecek şekilde bohça gibi katlıyoruz. Yumurta-yağ karışımının kalanını üzerine sürüp, susam serpiyoruz. Köşeleri kürdanla ortaya tutturursak böreğin fazla kabarıp açılmasını önlemiş oluruz. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Servis ederken önce dörde bölüyoruz. Sonra her parçayı tekrar ikiye bölerek sekiz parça haline getiriyoruz.
Not: Börekleri piştiği zaman yemek en güzeli. Bekleyince özelliği kayboluyor. Bu böreği hazırlayıp, pişirmeden saatlerce buzdolabında bekletebilir, yiyeceğiniz zaman pişirebilirsiniz. Kalan dilimleri daha sonra ısıtmak için teflon tavanın dibine birkaç damla su damlatıp, börekleri koyup, kapağı kapatın. Kısık ateşte 5 dakika kadar ısıtın.
ADIM ÖZLEM
YanıtlaSilGEBZEDE OTURUYORUM BU BÖREĞİNİZİ ÇOK BEĞENDİM BUGÜN YUFKA BULURSAM BİRAZ DEĞİŞİKLİK YAPARAK YAPACAĞIM İNSANIN İŞTAHINI ARTIRIYOR.SEVGİLER
Merhaba Özlem,
YanıtlaSilBöreğin görüntüsünü beğendiğine sevindim, inşallah tadınıda beğenirsin.Afiyet olsun:)
sazıyecım bende cok begendım mutlaka deneyecegım.ama ben patateslı veya sosıslı yapıcam bılıyorsun emre peynır yemıyor.sana kolay gelsın ....ozlemb
YanıtlaSilAfiyet olsun Özlemciğim, Emre'yi öperim, en kısa zamanda görüşmek dileğiyle:)
YanıtlaSilmerhaba,
YanıtlaSilhaftasonu bu böreğinizi üç değilde iki yufkayla denedim gerçekten pratik ve dışı çıtır içi hafif yumuşak güzel bir börek oldu.Ben fırından almaya yakın üzerilerine birazda kaşar gezdirdim.Tarif için teşekkürler inanılmaz lezizdi.
sudenaz.
Beğendiğine çok sevindim Sudenaz, afiyet olsun. Kaşar eklemek iyi fikir, teşekkürler.
YanıtlaSilbörek çok güzel görünüyor ben daha değişik yapıyordum ama bunun görünümü çok hoş ellerine sağlık
YanıtlaSilNe kadar güzel, böreğin her aşamasını adım adım çekmişsiniz.
YanıtlaSilama neden böregi ben sonradan gördüm misafirim geldi gitti önce görseydim yapardım ama bundan sonra yapacam insallah yalnız kesilisi nasıl oluyor bunun
YanıtlaSil