MUTFAK GÜNCESİ

Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Cumartesi, Ocak 27, 2007

ÇİKOLATALI KOLAY PASTA



Çocuklar pasta isteyince yapımı bana en kolay gelen tarif bu. Kekini genelde evde yapıyorum, ama pastanın yapımını daha da çabuklaştırmak isteyenler hazır pasta altı kullanabilirler.

Eskiden pandispanya denemelerimin çoğu başarısız olurdu ve hazır kek kullanmak daha pratik gelirdi. Ama birkaç senedir neredeyse hiç hazır kek almaz oldum. Pandispanya yapımı sanırım el alışkanlığı ile ilgili. Ne kadar sık pişirirseniz eliniz o kadar alışıyor ve bir süre sonra pandispanyayı tutturamamak gibi bir probleminiz olmuyor. Ayrıca çocuklarınıza evde yaptığınız pandispanya ile hazırladığınız pastayı gönül rahatlığı ile yediriyorsunuz.

Hazır kremalar ve krem şanti konusunda da mesafeli davranıyorum. Pastalarda hazır kremaların verdiği görselliği sağlamasa da benim tercihim evde süt, un ve nişasta ile yapılan kremalardan yana. Krem şantiyi sadece süsleme amaçlı kullanıyorum.

Çikolatalı Kolay Pasta

Malzemeler(26-28 cm'lik yuvarlak kalıp için)

Pandispanya için;

4 yumurta
7 yemek kaşığı* şeker
10 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
yarım limon suyu

Krema için;

3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı tozşeker
2-3 yemek kaşığı kakao
1 kare bitter çikolata(80 gr)
1 tatlı kaşığı portakal veya limon kabuğu rendesi

süslemek için; 1 çay bardağı süt ile çırpılmış yarım paket kakaolu krem şanti ve file fındık

Yapılışı

Yumurtaları şeker ile birlikte mikserle beyazlaşıncaya kadar yaklaşık 7-8 çırpın. Elenmiş unu ekleyip düşük devirde karıştırın. Kabartma tozu ve üzerine limon suyunu ekleyip yine düşük devirde karıştırın. Yağlanmış teflon kalıba döküp, 175 derece fırında 15-20 dakika pişirin. (pişme süresi fırına göre değişiklik gösterebilir) Pişen pandispanyayı fırın teli üzerinde soğumaya bırakın ve soğuduktan sonra ortadan ikiye kesin.

Krema için; süt, un, kakao ve şekeri karıştırıp muhallebi gibi pişirin. Ocaktan indirdikten sonra bitter çikolatayı kırarak içine atın ve karıştırarak eritin ve kremayı arada bir çırparak ılıtın. Kremanın yarısını kekin arasına diğer yarısınıda üzerine döküp düzeltin. Krem şanti ve file fındık ile süsleyin. (ben krem şantinin içine tencerenin dibinde kalan 1-2 kaşık kremayıda eklediğim için kıvamı biraz bozuldu, ancak bu kadar süsleyebildim. Sadece krem şanti ile yapacağınız şekiller daha düzgün olacaktır)

* Kaşık ölçüleri silme değil, un ve şeker kaşığın üzerinde hafif bir tepecik oluşturacak şekilde ölçülmelidir.

Perşembe, Ocak 18, 2007

PIRASALI KEREVİZ YEMEĞİ

Merhabalar! Nerdeyse bir haftadır hergün oturup birşeyler yazmaya niyetleniyorum ama ben bilgisayarın başına oturamadan akşam oluveriyor. Uzun zamandır yeni bir tarif deneyemedim, mutfağa girdiğimde günlük yemekleri ve herzamanki pratik tarifleri yapabiliyorum sadece. Bu durum bir süre daha devam edecek olsada arada bir yeni yazılar eklemeye çalışacağım inşallah.

Bu kadar uzun bir aradan sonra şöyle süslü güzel bir pasta veya çok özel bir yemek tarifi yazmak isterdim ama dediğim gibi yeni tarifler denemek için biraz daha vakit lazım. Bu sebeple bugün pişirdiğim pırasalı kerevizi yazarak başlayalım şimdilik.

Ege pazarlarını bilenler bilir, yazın enginar iç baklasız, kışın da pırasa kerevizsiz satılmaz. Ve kıymalı pırasa yemeği yapılacağı zaman içine 1-2 tane de kereviz doğranır. Pırasa kereviz ile lezzet kazanır, kereviz de pırasa ile daha hafif bir bir tada kavuşur. Uzun sözün kısası bu iki kış sebzesi birbirine çok yakışır.

Malzemeler

Yarım kg pırasa
2 tane kereviz
100 gr kıyma
1 küçük baş soğan
1 tatlı kaşığı salça
yarım limon suyu
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 çay kaşığı tuz

Yapılışı

Pırasaları 2 parmak eninde, kerevizleri küp şeklinde doğrayın ve yıkayıp süzdürün. Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında 1-2 dakika çevirin. Üzerine kıymayı ilave edip kavurun. Salçayı da ekleyip karıştırın. Yıkayıp süzdürdüğünüz kereviz ve pırasayı da ilave edin. 1-2 dakika çevirdikten sonra limon suyu ve sıcak su ekleyip, pişirin.

Su miktarı: Düdüklü tencere için; 1 çay bardağı su yeterli oluyor ve 12-13 dakikada pişiyor. Normal tencerede; yaklaşık 2 su bardağı su ilave edip sebzeler yumuşayana kadar pişirilir.