MUTFAK GÜNCESİ

Ad:
Konum: izmit, Turkey

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Cumartesi, Ocak 28, 2006

MUTFAĞIM

Zeytin Ağacı'ndan sevgili Aslı beni mutfağımı anlatmam için ebelemişti, işte fotoğraflarla mutfağım konusundaki soru ve cevaplar:




















1-Mutfağınızın bir fotoğrafını bize gösterir ve kişiliğinizi yansıtan yönünü bize anlatır mısınız?

Kişiliğimi yansıtan bir yönü varmı bilmiyorum ama sade, pratik ve kullanışlı bir mutfağım var. Mutfak benim için sadece yemek yaptığım bir mekan değildir, kahve içmeye, sohbet etmeye uğrayan arkadaşlarımı da çoğu zaman mutfakta ağırlarım.
Mutfakta çalışırken yanımda benimle sohbet eden birileri olunca çok zevkle iş yaparım ve yorulduğumu hissetmem.

2- Bir dolabınızı açın (istediğinizi) , fotoğrafını çekin ve bize ne gördüğünüzü anlatın.


Makarna, bakliyat vs... malzemeleri bu ve bunun altındaki kiler çekmecelerinde muhafaza ediyorum.
Küçük paketlerdeki maya, kabartma tozu gibi malzemeleri de tabak rafının altındaki küçük çekmecelere koyuyorum.







3- En gözde elektrikli mutfak aletinizi bize tanıtır mısınız?

Çay makinesi en sık kullandığım elektrikli alet, hem çay demlemek için, hem de acil sıcak su ihtiyacını karşılamak için. İkinci sırada ise -bir mutfak aleti olmasa da- mini elektrikli süpürge var, her yemekten sonra bizim ufaklıkların masanın altına döktüğü kırıntıları süpürmek gerekiyor.

4- En sevdiğiniz ve her zaman elinizin altında olan malzemeleri bizimle paylaşır mısınız?

Evde ekmek yapmaya başladığımdan beri en sevdiğim ve sık kullandığım malzeme un! Zeytinyağı, tereyağı ve ayçiçekyağı her zaman elimin altında. Özellikle kışın çok kullandığım malzemelerden bir diğeri tarhana.

5- En beğenerek kullandığınız mutfak aletinizden bahseder misiniz?

Tost makinasını, mikseri ve ekmek makinasını çok severek kullanıyorum.

Mutfakta birkaç saksı çiçeğim de var, yazın hallerinden çok memnundular, ama kışın evin havası o kadar nemsiz oluyor ki, sararıp soluyorlar :(

Alışveriş fişlerini koyduğum seramik çilek, ahşap boyama kursunda yapmıştım.

Cuma, Ocak 27, 2006

İKİ RENKLİ BİSKÜVİ PASTASI


Yaptığım bisküvili pastalar içinde en albenili olanı bu herhalde, yapımıda son derece kolay.

Malzemeler

1 paket kepekli bisküvi
1 paket kakaolu bisküvi
(Bisküvilerin büyüklükleri birbirine yakın olmalı)

Muhallebisi için;
4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı tozşeker
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı tereyağ
(vaktiniz az ise 1 paket kakaolu pudingle de yapılabilir)

Süslemek için hindistan cevizi

Yapılışı

Tereyağ hariç muhallebi malzemelerini karıştırıp, pişirin. Ocaktan alıp, tereyağını ekleyip karıştırarak eritin. Muhallebi sıcakken bisküvileri bir maşa yardımıyla muhallebiye batırıp dik olarak dizin. (Bir kakaolu, bir kepekli olarak dizilecek) Bisküvilerin dik durması için, aşağıdaki şekildeki gibi küçük bir bardakla destek yapabilirsiniz. Kalan kremayı üzerine döküp, hindistan cevizi ile süsleyip 1-2 saat buzdolabında dinlendirin.

Pastanın şeklini gösteren kesimi oluyor. Keskin bir bıçakla verev keserek servis ediyoruz.

Çarşamba, Ocak 25, 2006

SADE VE TAHILLI KREP


Çocuklar kahvaltıda peynir, zeytin gibi şeylerden çok fazla yemiyorlar, tost, sigara böreği, omlet gibi sıcak bir şeyler arıyorlar. Her sabah onların sevdiği birşeyler yapmaya çalışıyorum, yoksa yarı aç kalkıyorlar masadan. Bu sabah krep vardı kahvaltı menülerinde. Kendim için de tahıllı undan denedim bir tane, çok beğendim. (Krep hamurunu yumurtasız yaptım bu sefer)

Malzemeler

1 su bardağı su + süt karışımı

1 su bardağından biraz fazla un

Yarım çay kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı

Pişirmek için ayrıca zeytinyağı veya tereyağı

Yapılışı

Bütün malzemeyi çırpıp, teflon tavayı azıcık yağlayarak pişirdim.

Tahıllı krep içinde aynı malzemeyi kullandım, un karışımının içinde tuz vardı, bu yüzden tuz katmadım.

Pazartesi, Ocak 23, 2006

YENİ BLOG


Artık bir hobi ve elişi sayfamız var.

www.hobielisleri.blogspot.com

Pazar, Ocak 22, 2006

KAKAOLU FINDIKLI KEK



Bayramdan önce yapmıştım bu keki, ancak yazmak kısmet oldu. Bu ölçüleri 28 cm çapında bir tepsiye yaptım, fazla kalın bir kek olmadı, tam kıvamında pişti.

Malzemeler

3 yumurta
1 su bardağı + 1/4 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı sıvıyağ
50 gr eritilmiş tereyağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı iri çekilmiş fındık
4 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un

üzerine;
1 su bardağı soğuk süt
Hindistan cevizi

Yapılışı

Yumurtaları şekerle beyazlaşıncaya kadar çırptım. Süt, sıvıyağ ve tereyağ ekleyip karıştırdım. Un, kabartma tozu ve kakaoyu ekleyip topak kalmayıncaya kadar çırptım. Son olarak da fındıkları ekleyip karıştırdım ve yağlanmış tepsiye döktüm. 175 derecede 25-30 dakika pişirdim. Fırından çıkarınca sıcakken üzerine 1 bardak soğuk süt gezdirip hindistan cevizi serptim.

Cumartesi, Ocak 21, 2006

ZAMANIN VERİMLİ KULLANIMI

Bu yazıyı nerede okuduğumu hatırlamıyorum. Pek çoğunuz da biliyorsunuzdur mutlaka. Ama faydasına binaen yazıyorum. Kimbilir belki bu sefer bir şeyler değiştirir.

Bir kişisel gelişim uzmanı zaman yönetimi konusunda ders veriyor. Masanın üzerine büyükçe bir kap koyup içine iri taşlar dolduruyor. Ve sınıfa soruyor: -Bu kap doldu mu?
Herkes -doldu, diyor.
Masanın altından bir kap çakıl taşı çıkarıp taşların üzerine döküyor ve sallayarak yerleştiriyor. Ve sınıfa tekrar soruyor: -Kap doldu mu?
İşin o kadar basit olmadığını anlayan öğrenciler -hayır, diyorlar bu sefer.
Ve kişisel gelişim uzmanı masanın altından bir kap kum çıkarıp dolduruyor kaba. -Bu sefer doldu mu?
Sınıftakilerden farklı sesler geliyor, bazıları doldu, bazıları dolmadı diyor.
Ve son olarak bir kap su çıkıyor masanın altından, ve taşlarla dolu kap o suyu da alıyor.
Uzman hayretle seyreden öğrencilere soruyor: - Bu gördüklerimizden ne çıkarıyorsunuz, diye.
Öğrenciler: -Zamanımızı dikkatli kullanırsak pek çok işe vakit ayırabiliriz, diyorlar.
Evet, diyor uzman, ama dikkat etmeniz gereken bir şey daha var, diye ekliyor.
-Büyük taşları zamanında kaba koymazsanız, bir daha asla koyamazsınız.


Bizim hayatımızdaki büyük taşlar neler acaba ve biz onları zamanında kaba koyabiliyormuyuz?

Cuma, Ocak 20, 2006

SAĞLIK SIHHAT




''Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi''

Üzerinize afiyet, grip olmuşum. Bademciklerim boğazımdan hiçbirşeyin geçmesine izin vermedi dün. Neyse ki komşumuzun getirdiği karanfilli ıhlamur ve doktorun verdiği antibiyotik biraz tesir etti de akşam bir kase çorba içebildim. Bugün daha iyiyim çok şükür.
Birde kayınvalidemin gargara reçetesini uyguladım, boğaz ağrısına çok iyi geliyor. Bir cezve suya bir dilim limon ve biraz tuz atıp kaynatılıyor. Biraz ılınınca süzülüp gargara yapılıyor, tavsiye ederim.


Perşembe, Ocak 19, 2006

KÜÇÜĞÜM...

Küçük kızımdan inciler;

- Anne, sen boyama kitabı fabrikasında, babam da barbie fabrikasında çalışsa ne güzel olur...

Çarşamba, Ocak 18, 2006

EV YAPIMI PEYNİR


Uzun yıllar şehir merkezinde yaşadıktan sonra Maşukiye'ye yerleşip, köy hayatı yaşamaya başlayan bir tanıdığım vermişti bu tarifi. Benimde yolum o tarafa düştüğünde süt alıp, yapıyorum. Sütü pişirdikten sonra 1-2 gece buzdolabında bekletip üstteki kaymağını alıyorum. Kahvaltıda bal ile çok güzel oluyor, kalan sütüde peynir yaparak değerlendiriyorum. Fotoğrafta gördüğünüz 2,5 litre sütten çıkan peynir, yarım kg kadar. Bir kase de kaymak aldım tabii.


Malzemeler
2,5 litre süt
Yarım çay bardağı limon suyu (küçük kahveci bardağı ile)
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı
Sütü kaynatıp, soğuttuktan sonra 1-2 gün buzdolabında bekletip, üzerindeki kaymağı alıyoruz. (kaymak sevmeyenler sütü kaynattıktan sonra hemen peynir yapabilirler)
Kalan sütü tekrar ısıtıp, kaynamaya başlayınca limon suyunu hızlı bir hareketle içine döküp bir iki kez karıştırıyoruz.( limon suyunu önce bir bardağa sıkıp, aniden tencereye eklemek önemli, azar azar dökünce peynir oluşmayabiliyor)
Peynir çökeltisi oluşup, sarı suyu görününce altını söndürüp, tuzunu ekliyor ve soğumaya bırakıyoruz. İyice soğuduktan sonra süzgece döküp süzüyoruz. Süzülen su hamurişlerinde kullanılabilir. Hatta dün ekmek yaparken su yerine peynir suyu kullandım daha besleyici olsun diye.

Salı, Ocak 17, 2006

AYVA YE

Ayvayı kullanma alanım tatlı ve reçelle sınırlı olduğu için, bunların dışında bir tarif için epey düşündüm, ve kurabiye yapmaya karar verdim, ama reçelden de vazgeçemeyince ikisinide yaptım.
Etkinliğe katılan tariflerin tümüne sevgili Nurdan'ın sayfasından ulaşabilirsiniz.




AYVA DOLGULU KURABİYE

Malzemeler
Hamuru için;
100 gr tereyağ (eritilmiş)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
2 çay bardağı nişasta
1,5 çay bardağı pudra şekeri
2 su bardağı un

İçi; 2 orta boy ayva
3 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı
Un, nişasta, pudra şekeri ve kabartma tozunu, bir kapta karıştırıyoruz. Üzerine diğer malzemeleri koyup ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. (Gerekirse fazladan un ilave edebiliriz.)
Ayvaları soyup, rendeliyoruz. Şekeri ekleyip, kısık ateşte 15-20 dakika pişiriyoruz. Soğuduktan sonra tarçın ekliyoruz.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elimizde inceltiyoruz. Ortasına ayvalı harçtan doldurup, dikkatlice kapatıyoruz. Fırın kağıdı serilmiş veya unlanmış tepsiye dizip, 175 derece ısıtılmış fırında fazla pembeleştirmeden pişiriyoruz. Çıkarınca üzerine pudra şekeri eleyerek servis ediyoruz.



AYVA REÇELİ

Malzemeler
1 kg ayva
1 kg tozşeker
2 yemek kaşığı limon suyu
3,5 su bardağı su

Yapılışı
Tencereye 3,5 bardak suyu koyalım. Ayvaları soyup, küçük küçük doğrayalım ve suyun içine atalım. Orta ateşte 10 dakika pişirelim. Şekeri ilave edip, kısık ateşte ayvalar rengini alana kadar, 40-50 dakika pişirelim. İndirmeden önce limon suyunu ekleyip, altını söndürelim. İyice soğuduktan sonra kuru bir kavonaza boşaltabiliriz.

Pazar, Ocak 15, 2006

BAYRAMIN ARDINDAN

Bayramda İzmir'deydik. Tatilimiz, akraba ziyaretleri açısından verimli, seyahat olarak biraz ürkütücüydü. Kötü hava koşulları ve kuş gribi tehdidi altında yaklaşık 1400 km yol yaptık. Gönen civarında, karlı bir dağ yolundan güçlükle geçebildik. Genelde bayram ziyaretleri ve evde oturmakla geçti tatilimiz, hava çok soğuktu. Sadece bir gün gezmeye çıkabildik, Söke' deki outlet mağazalara gittik. Dönüşte, Kuşadası girişinde, kuş gribi için önlem olarak şehre giren arabaları ilaçlıyorlardı, bizim lastikleri de ilaçladılar, tedirgin olduk. Yollarda kuşlar pisledi arabanın üzerine, hemen bir benzincide durup arabayı yıkattık, inip, binerken kapıları ayağımla iterek kapattım korkudan. Yani, kurban bayramıydı ama, gündemde kurbanlıklardan ziyade tavuklar ve kuşlar vardı.

Cumartesi, Ocak 07, 2006

İYİ BAYRAMLAR

Bayramda güncelleme yapamayacağım için şimdiden herkesin kurban bayramını kutluyorum. Bayramın insanlar arasındaki kardeşlik ve yardımlaşma duygularının artmasına vesile olmasını diliyorum.

BROKOLİ SALATASI


Ben brokoli salatasını, buharda pişirilmiş brokoliye sadece limon, sarmısak ve zeytinyağı ekleyerek yapıyordum. Bu, arkadaşımın geçen gün getirdiği salata. Daha renkli olduğu için ikramlarda göze daha hoş görünüyor, çok da lezzetli.

Malzemeler
(Ölçüler isteğe göre ayarlanabilir)

Brokoli
Havuç
Taze soğan
Kornişon turşu
Lahana turşusu
Haşlanmış mısır
Limon
Zeytinyağı
Ezilmiş sarmısak

Yapılışı
Brokoli 8-10 dakika, havuç 15 dakika kadar, az tuz eklenerek buharda pişirilir veya çok az suyla kısık ateşte haşlanır. Haşlandıktan sonra küçük küçük koparılan brokoli ve yarım ay şeklinde doğranan havuçlar bir kaba alınır. Taze soğanlar ince kıyılır. Turşular küçük küçük doğranır. Hepsi karıştırılıp, üzerine limon, sarmısak ve zeytinyağı eklenir. (Arzuya göre sirke de eklenebilir) Bu salataya varsa közlenmiş kırmızı biber de eklenebilir. Afiyet olsun.

YAZDAN KALMA BİR GÜN


Dün ılık ve güneşli bir gün yaşadık kış ortasında. Küçük kızımın anaokuluna yürürken yolda bir seyyar çiçekçi vardı. Kızımı okula bıraktım, dönüşte durup biraz çiçekleri seyrettim. Rengarenk çiçeklerin görüntüsü ve güzel havanın etkisiyle bir an bahar geldi zannettim. Bir demet çiçek alıp mutfak masama koydum. Birkaç dal sümbül ve nergis evimizin havasını değiştirdi, ne kadar da güzel yaratılmışlar...

Fotoğraf merakım gitgide artıyor. Gördüğüm her güzel şeyin fotoğrafını çekme isteğimi engelleyemiyorum. Artık çantamda makinayla geziyorum:)

Cuma, Ocak 06, 2006

ISPANAKLI-PEYNİRLİ BÖREK


Malzemeler (midi fırın tepsisi için)

4 yufka
Yarım kg ıspanak
1 baş soğan + 3 yemek kaşığı z.yağı
150 gr yağsız beyaz peynir
1 yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su
Tuz, karabiber

Yapılışı

Ispanaklar yıkanıp, küçük küçük doğranır. Büyükçe bir kaba alınıp, üzerine tuz karabiber serpilir. Soğan, 3 yemek kaşığı zeytinyağında kavrulur, hemen ıspanakların üzerine dökülüp, iyice karıştırılır. ( Yağın sıcağıyla ıspanaklar böreğe konacak kıvama geliyor, kavurmaya gerek kalmıyor, böylece ıspanağın besin değerini korumaya çalışıyoruz.)

Yumurta, zeytinyağı, su ve biraz tuz çırpılır. Yufkalar masanın üzerine üstüste serilir. Ortadan ikiye kesilir. Tepsinin boyuna göre kenarlarındaki fazlalıklar da kesilir. Yarım yufka alınır, kenarından kesilen fazla parçalar içine serilir. Yumurtalı karışımdan fırçayla bol bol sürülür. Ispanaklı harç ve peynir koyup, sarılır. Sarılan yufkalar yanyana tepsiye dizilip kalan yumurtalı harç üzerine sürülür. Servisi kolaylaştırmak için kesilir ve 180 derece ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Perşembe, Ocak 05, 2006

SUSAMLI KURABİYE


Malzemeler

150 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta (sarısı içine, akı üzerine)
1,5 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı nişasta
2 su bardağı un
1 çay bardağı susam

Yapılışı

Un, nişasta, pudra şekeri ve kabartma tozu karıştırılır. Üzerine yumurta sarısı, yoğurt, tereyağ ve sıvıyağ eklenip, biraz sert bir hamur yoğrulur. Yumurta akı çatalla hafifçe çırpılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp, yuvarlanır ve önce yumurta akına, sonra susama bulanıp, tercihen pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizilir. (Kağıt, kurabiyelerin tepsiden alırken kırılmasını önler, kağıt yoksa tepsiyi azıcık unlayın.)

Salı, Ocak 03, 2006

ARKADAŞ TOPLANTISI

Bugün büyük kızımın sınıf annelerinden birkaçı benim misafirimdi. Gelirken bir arkadaşım (*) nefis bir salata getirmiş, ben de birkaç şey hazırlamıştım, hemen fotoğrafladım tabii..

Menümüz;
*Ispanaklı-peynirli börek
*Brokoli salatası
*Susamlı kurabiye
*Kremalı incirli tatlı
*Tahıllı ve kuru meyveli ekmek
*Acıka

(Şimdilik sadece fotoğrafları ekleyebiliyorum, çocuklar okuldan geldi, onlara yemek hazırlamam gerekiyor, tarifleri en kısa zamanda yazacağım.)